4elements.gr

Interview: Bong Da City

Μετά την κυκλοφορία του "Bong Da City Vol.1 - Gothamtape", οι Bong Da City μας παραχώρησαν την παρακάτω συνέντευξη.  

  F.EL: Ποια είναι  τα μέλη του συγκροτήματος "Bong da city? Inka: Καλησπέρα, το Bong Da City αποτελείται από Φοβίες (Λόγος Ημών & Styl Mw), Inka (Δίχως Συμπόνια), Tsaki Vs Fallen Jndi (Yonka Mayonka), Παράνοια (Smoka & Dead Mic), Κακοήθης &  Mastigo (Omika). Στο 2ο cd όμως το Bong Da City μεγαλώνει και μπαίνουν οι: Αναιδής (Φοβίες), Sick Nick (Παράνοια) & Jessy Blue, από εκεί και πέρα και άλλα ονόματα αναμένονται και σαν μέλη και σαν συνεργασίες.
F.EL: Ο καθένας από εσάς είναι από διαφορετικό μέρος της Ελλάδος, πως μπορέσατε όλοι μαζί να βγάλετε αυτό το project? Λόγος Ημών:  Μικρή είναι η Ελλάδα, όλα εύκολα είναι… Inka: Κατά βάση όλοι κοντά είμαστε μεταξύ μας, γι’ αυτούς που είναι μακριά υπάρχει το internet (γέλια). Sick Nick: Internet connecting people.
F.EL: Tο όνομα "Bong Da City" πως προέκυψε; Λόγος Ημών:  Ο Tsaki βρήκε το όνομα σαν λογοπαίγνιο με την φράση "bomb tha city" που είναι γνωστή στους writers. Έτσι εμείς αντί να τρομοκρατούμε την πόλη με χρώματα, το κάνουμε με καπνούς (γέλια). Inka: Καταρχάς να προσθέσω ότι πρώτα είμαστε παρέα/group/project κλπ κλπ… έτσι επιλέχθηκαν και τα μέλη… η standard παρέα είναι το standard group. Λόγος Ημών:  Και επειδή το Bond Da City δεν είναι ακριβός ‘group’, κανένας δεν επέλεξε κανένα, απλά κάνουμε δουλειά μαζί, χωρίς πίεση.
F.EL: Θέλουμε να μας πείτε μία μικρή ιστορική αναδρομή του καθενός σας μέχρι την δημιουργία των “Bong Da City”. Smoka: Όσο αφορά τους Παράνοια, αποτελούνται από Bmc, Sick Nick, Dead Mic, Zebra & Smoka. Βγάλαμε ένα demo αρχικά το “πρώτη προσπάθεια” αν και ψιλοβιαστικά, μετά ακολούθησαν κάτι συλλογές και κάπου στο 2006 βγάλαμε το πρώτο μας επίσημο lp το “Αυτά Είναι”. Inka: Το 2003 ξεκίνησα ως μέλος των Microphone Snipers. Μετά από διάστημα 2 χρόνων μπήκα στους Δίχως Συμπόνια, στους οποίους ανήκω ακόμα και έπειτα εν έτη 2007 έγινε το Bong Da City. Λόγος Ημών:  Πάνω κάτω όλα τα μέλη του Bond Da City είναι χρόνια στη φάση για παράδειγμα ο Κακοήθης έχει μια πορεία αρκετών χρόνων με τους Risko, δουλειές, συνεργασίες, συναυλίες κλπ... έτσι και οι Παράνοια, έτσι και η Inka, έτσι και όλοι σχεδόν. Εγώ γράφω raps από το 2003 μαζί με τις φοβίες.
Tsaki: Το 2003 σαν μέλος των Πρώταγμα και έπειτα σαν Soundtraxx, υπήρχαν και solo δουλειές αλλά τίποτα το σπουδαίο κατά την άποψη μου. Τώρα το πώς καταφέραμε να γνωριστούμε ήταν απλά τυχαίο εγώ και ο Νίκος (Λόγος Ημών), έτυχε να γνωριστούμε από το ΤΕΙ στο οποίο σπουδάζουμε και λόγω προσωπικών γνωριμιών καταφέραμε να δέσουμε όλοι σαν φίλοι πρώτα και έπειτα σαν συνεργάτες.
Sick Nick: Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Smoka.
F.EL: Συνεργάζεστε με άλλα συγκροτήματα ή MC's;
Λόγος Ημών:  Συνεργασίες παίζουν, αλλά λιγότερες αριθμητικά... παλιότερα, ήταν και ένα είδος εξάπλωσης, ακούνε οι fans του ενός εσένα, ακούνε οι δικοί σου τον άλλον. Τώρα έχουμε κόψει λίγο το να συνεργαζόμαστε γιατί είμαστε ήδη πολλοί και γιατί όσο μεγαλώνεις και περνάς χρόνια σε ένα χώρο, απομονώνεσαι με λίγους αριθμητικά, αλλά αρκετούς σαν αξία για σένα, για μένα δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση...
Tsaki: Μόνο με τα Ιώνια Νησιά. Inka: Στο παρελθόν υπήρχαν διάφορες συνεργασίες με διάφορα groups... τώρα πλέον ΑΝ θα γίνει συνεργασία θα γίνει μετά από πολύ σκέψη... όταν έχεις ένα group με τόσα άτομα πρέπει να συμφωνούν με τα άτομα τα οποία θες εσύ να κάνεις συνεργασία και το αντίθετο...
F.EL: Ποια είναι η θεματολογία των κομματιών σας?
Inka: Δεν έχουμε συγκεκριμένη θεματολογία... όταν βρίσκεσαι με σωστά άτομα και σε νιώθουν και τους νιώθεις αντίστοιχα, το μόνο που δεν έχεις να ανησυχείς είναι το ΤΙ θα γράψεις...
Λόγος Ημών:  Η θεματολογία μας και όσον κάνουν rap μουσική, όχι τσιφτετέλια, δεν περιορίζεται... είναι λογικό να γράφουμε κυρίως battle κομμάτια για πρακτικούς λόγους όπως το ότι όταν περνάνε σ' ένα κομμάτι 8 άτομα κουπλέ το να γράψεις κάτι συγκεκριμένο είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι εξαιρέσεις τα συναισθηματικά κομμάτια/ ψυχολογικά/ προσωπικά / κοινωνικά κλπ... Σίγουρα όμως δεν θα μας δεις να γραφούμε για αμάξια, λεφτά και χαρέμια από 2 μέτρες ξανθιές... δεν τα έχουμε δει και ποτέ... Tsaki: Θεματολογία... απλά ότι ακουστικά θα καταφέρει να σου ξυπνήσει ένα συναίσθημα ήχο-χρώμα.
F.EL: Σε ποιους πιστεύετε ότι απευθύνεται η μουσική σας;
Λόγος Ημών:  Στον μικρομεσαίο πολίτη, στον ακροατή που έχει ακούσει πολύ rap και ξέρει τι παίζει, στον ανοιχτόμυαλο και σε άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δεν είναι για να ονομάζονται σε μια συνέντευξη... κυρίως όμως σε αυτούς που κυκλοφορούνε στην πόλη, ξέρουν τι παίζει στους δρόμους τις και θέλουν να ακούσουν σκληρά, αληθινά raps.
Inka: Σε άτομα που γουστάρουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό... που δεν γίνονται πρόβατα και δεν χαίρονται να ανήκουν σε μάζες... το να βλέπω φανατισμένους οπαδούς με ξενερώνει απίστευτα.
Tsaki: Σε ανοιχτόμυαλους και σε άτομα με χιούμορ...
Sick Nick: Σε όσους γουστάρουν να ακούνε την μουσική μας.
F.EL: Ποια είναι η άποψη σας για τα battle κομμάτια?
Λόγος Ημών:  Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι... και το battle rap είναι μεγάλο μέρος της κουλτούρας, η γνώμη μου είναι θετική! Όλα χρειάζονται σε διαφορετικές καταστάσεις... άσε που είναι αντικειμενικά η πιο εύκολη θεματολογία στην μουσική αυτή, το τέλειο motivo για να εξασκηθείς και να επιδείξεις styles κλπ, είναι ανάλογα τι θες να δόσεις την συγκεκριμένη στιγμή που γράφεις.
Inka: Για να γράψεις το σωστό battle κομμάτι, πρέπει να έχεις το σωστό κίνητρο... έχω ακούσει πολλά battle κομμάτια, τα περισσότερα με έκαναν να λιώσω στα γέλια... οπότε ναι, γράφω battle κομμάτια και είμαι υπέρ, αλλά αν δεν έχεις κάτι να πεις και ζορίζεσαι να βρίσεις, αστό να πάει στο διάολο...

F.EL: Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας?
Sick Nick: Τα πάντα γύρω μου...
Λόγος Ημών:  Είναι τόσες πολλές και από διαφορετικά είδη μουσικής που θα έπρεπε να πάρω πολύ ώρα για να σας τα λέω... ας πούμε από rap ότι είναι μια μεγάλη επιρροή οι Heltah Skeltah, Foreign Beggars, Tonedeff, Non Phixion και Smut Peddlers... και ο ήχος που βγάζω έχει πάρα πολλές βάσεις στον ήχο αυτόν τον groups/mc's. Inka: Μα και φυσικά το je t' aime...(γέλια!)
F.EL:Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε?
Inka: Με κανένα συγκεκριμένα... υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί/mc's κλπ αλλά η έννοια συνεργασία είναι κάτι διαφορετικό...
Λόγος Ημών:  Με πάρα πολλούς, αλλά και ίσως με κανένα από τον Ελλαδικό rap χώρο εκτός των Razastarr.
Tsaki:Με όσους με νιώθουν.
Sick Nick: Δε γίνεται να συνεργαστώ μ' αυτούς που θέλω με τίποτα, οπότε αστό...
F.EL: Από την ελληνική hip-hop σκηνή ποιους ξεχωρίζετε;
Inka: T.X.C, Razastarr, Εισβολέας και φυσικά ο Τάκης, επίσης από τους νέα συγκροτήματα τους Psychodrama.
Λόγος Ημών: Ναι T.X.C, Razastarr, Εισβολέας σίγουρα... μετά από την underground σκηνή οι Psychodrama και οι R.N.S μετράνε πολύ...
Tsaki: T.X.C, FF.C, Παρεμβολές, Εισβολέας, Αντίξοες Παραγωγές και τον παλιό Τάκι...
Sick Nick: Αυτούς που ξεχωρίζουν...
F.EL:  Έχετε ήδη αρχίσει κάποια lives, στο Ρέθυμνο στις 10 Νοεμβρίου 2007 στο "Μικρό Θέατρο" και στις 17 Νοεμβρίου 2007 στο Still Jesters στην Γλυφάδα, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτά τα 2 live?
Λόγος Ημών:  Στο Ρέθυμνο η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτα θετική, αν και μόλις είχε βγει το lp και ενώ όλοι μας απείχαμε καιρό από την ενεργό δράση... Στην Αθήνα πάλι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική μεν αλλά παράξενη, το live ήταν 17 Νοεμβρίου και όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έρθει 9:30-10 το βράδυ, εν τέλει θετική όμως, κανένα παράπονο...
Tsaki: Θετικές εντυπώσεις, ιδίως στο live του Ρεθύμνου για την ανταπόκριση του κοινού, τους ευχαριστούμε. Inka: Συμφωνώ με όλους τους παραπάνω και έχω να δηλώσω πως τελικά η Αθήνα τα σπάει στα lives... Πράγμα που δεν είχα δει τόσο καιρό... Όσο για το Ρέθυμνο το κοινό είχε πάρει φωτιά!
F.EL: Έχετε προγραμματίσει επόμενα live;
Sick Nick: Ναι
Λόγος Ημών:  (Γέλια!) Παίζουν lives στα σχέδια, ημερομηνίες όχι ακόμα, αλλά σύντομα σίγουρα, πάντως Αθήνα, Κρήτη και πολύ πιθανό για Θεσσαλονίκη.

F.EL:Ποια είναι τα μουσικά σας ακούσματα;
Inka: reggae, ragga, dub, trip hop, drum n bass, electro... ότι είναι καλό ακουστικά στα αυτιά μου...
Tsaki: rap, reggae, ragga, trip hop, breakbeats και χαβαλεδίστικα κομμάτια (yonka mayonka & Ιώνια Νησιά).
Sick Nick: Εγώ ακούω σχεδόν τα πάντα....

F.EL:Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας?
Λόγος Ημών:  Το "Bong Da City 2"  γράφεται ήδη, το "Βαβέλ" (το solo lo μου) τελειώνει, το "Ήχος Εθισμός" (το solo της Inka) έχει σχεδόν τελειώσει, οπότε αυτά είναι τα πιο άμεσα σχέδια, αλλά μετά παίζουν και πολλά άλλα, όπως το cd των Φοβιών, mixtapes από όλους εμάς κλπ. Επίσης πολλά lives, γιατί η επαφή με τον κόσμο, τον φίλο, τον ακροατή κλπ είναι το καλύτερο μέρος αυτού του παιχνιδιού. Αυτά πάνω κάτω και βλέπουμε.

 


Συνέντευξη: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,
για το Fourelements.gr