4elements.gr

Συνέντευξη: Vavel A.D.

Η νέα συνέντευξη που φιλοξενείται στο 4elements.gr είναι από τους Vavel A.D. (Πένθιμος Clown & Δήμιος).

 

 

 

 

 


Ποίοι είναι οι Vavel A.D.?
Οι Vavel A.D. αποτελούνται από τον Γιώργο (Πένθιμος Clown-Σητεία Κρήτης) και τον Ηλία (Δήμιος-Πάτρα)

Τι σημαίνει Vavel A.D. και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα?
Ουσιαστικά το ολοκληρωμένο όνομα του συγκροτήματος είναι Vavel Anno Domini, δηλαδή Βαβέλ Μ.Χ. Σαν λέξη το Βαβέλ σημαίνει σύγχυση, γι' αυτό και θελήσαμε να αποτυπώσουμε την σύγχυση που υπάρχει στη σημερινή εποχή. Ιστορικά, ο πρώτος πύργος της Βαβέλ χτιζόταν από ανθρώπους που μιλούσαν την ίδια γλώσσα, ώσπου τελικά ήρθε ο διαχωρισμός ανάμεσα τους. Εμείς αναζητάμε ανθρώπους με παρόμοια λογική, κριτική σκέψη, και κοινό στόχο, προκειμένου να χτίσουμε τον δικό μας πύργο της Βαβέλ. Ο πύργος δεν έχει σκοπό να φτάσει στην κορυφή, αλλά αποσκοπεί να ρίξει κάτω όσους ήδη βρίσκονται σ' αυτή.

Πείτε μας για τον τελευταίο σας δίσκο "Ώρα κοινής ανησυχίας".
Ο δίσκος αποτελείται από 15 κομμάτια, τα οποία πήραν μορφή με μπόλικο κόπο. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η απόσταση, λόγω ότι ο Πένθιμος Clown βρισκόταν στην Πάτρα και ο Δήμιος για αρκετό καιρο στην Κέρκυρα. Ήμασταν διαρκώς σε επικοινωνία προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχει κυρίως κοινωνικοπολιτικό και πιο προσωπικό χαρακτήρα και ήταν το ξέσπασμα μας τα τελευταία 2 χρόνια που ετοιμαζόταν. Στίχοι, παραγωγές, μίξεις, ραπς, εξώφυλλα, ηχογραφήσεις, έγιναν κυρίως από εμάς τους ίδιους. Σε 2 μίξεις κομματιών μας βοήθησε ενεργά και ο Σώφρων, όπως ο Dest στα scratch και ο Πάνος στο μπάσο και στις κιθάρες. Υπάρχουν συνεργασίες από τους: 45, Renovatio, Daisy Chain, Σ.Ο.Κ., Miss Zebra και 1/2 Mr Brass Monkey. To cd μοιράζεται στις συναυλίες με ελεύθερη συνεισφορά.

Πότε και ποια είναι η "Ώρα κοινής ανησυχίας".
Την απάντηση φαντάζομαι την γνωρίζουμε όλοι μας... Η ώρα κοινής ανησυχίας είναι ''τώρα''. Στην εποχή που τα πάντα είναι κατευθυνόμενα, που ο καπιταλισμός απλώνει παντού τα πλοκάμια του, που ο φασισμός επιβάλλεται με κάθε μορφή καταστολής και ο μικροαστισμός επικρατεί στην καθημερινότητα μας, τότε είναι η ώρα κοινής ανησυχίας. Είναι μία μορφή αντίδρασης, αντίστασης, έκφρασης και κοινού προσανατολισμού προς τον πύργο της Βαβέλ που προαναφέραμε.

Στο "Σκεφτείτε", η λύση είναι η "Επανάσταση", πότε και πως μπορεί να γίνει?
Καταρχάς δεν είπαμε στο συγκεκριμένο κομμάτι ότι η επανάσταση είναι η λύση. Θέλαμε να επισημάνουμε ότι επανάσταση είναι το αποτέλεσμα. Αυτό η αλήθεια είναι μεγάλη συζήτηση. Ο καθένας την λέξη επανάσταση την αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά. Η επανάσταση ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους και ύστερα εξωτερικεύεται στο κοινωνικό σύνολο. Σημασία έχει τι σκεφτόμαστε και τι πράττουμε, αν δεν αλλάξουμε εμάς πρώτα πως θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας; Έχοντας λοιπόν την δυνατότητα να εκφραζόμαστε μέσα από την μουσική, επιλέξαμε συνειδητά η δική μας επανάσταση να γίνει μέσα απο αυτή. Χωρίς να μιλάμε εκ του ασφαλούς και να επαναπαυόμαστε στον καναπέ μας.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ο δίσκος "Πένθιμος Clown - Για μια στιγμή αιώνας", πες μας λίγα λόγια γι' αυτό το δίσκο.
Το Για μια στιγμή αιώνας υπάρχει σαν ιδέα απο το 2008. Θα είναι ένα διπλό cd που θα αποτελείται από 30 κομμάτια. Στίχοι, μίξεις, παραγωγές, ραπς, ηχογραφήσεις, απαγγελίες, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εξολοκλήρου από τον ίδιο. Θα περιέχει αποσπάσματα από ποιήματα του, πειραματικές ερμηνείες,στίχους με κοινωνικοπολιτικό στίγμα, εναλλαγές στην μουσική και πιο προσεγμένα ραπς απ' ότι παλλιότερα. Θα υπάρχουν συνεργασίες με άτομα που αισθανόμαστε κοντά μας κι εκτιμάμε ιδιαίτερα την μουσική τους. Ο δίσκος θα μοιράζεται από χέρι σε χέρι με ελεύθερη συνεισφορά.

Τον Ιούλιο το 2013 συμμετείχατε στην συλλογή "No Pasaran".
Για το No Pasaran μεσολάβησε ιδιαίτερα η Daisy Chain. Είναι μία συλλογή με αντιφασιστικά κομμάτια από διάφορες χώρες, όπου μας πρότειναν να συμμετέχουμε κι εμείς με 2 κομμάτια από το Ώρα κοινής ανησυχίας.

Υπήρχε συμμετοχή από τον Πένθιμο Clown στο κομμάτι 'Σεβασμό στην Κρήτη.
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει ίχνος τοπικισμού, κάτι που σίγουρα απεχθανόμαστε. Όταν αναφερθήκαμε στον σεβασμό που τρέφουμε για την Κρήτη, δεν εννοούσαμε τον τόπο αλλά τα βιώματα που μας έκαναν τους ανθρώπους που είμαστε σήμερα. Γιατί σίγουρα ήταν τυχαίο το ότι μεγαλώσαμε εκεί, αλλά δεν ήταν τυχαίο τι έχουμε ζήσει στην πορεία. Χαιρόμαστε πάρα πολύ και ευχαριστούμε τα άτομα που συμμετείχαν γιατί όλοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Δεν μιλάμε αυτή την στιγμή εξ ονόματος όλων αλλά θεωρούμε ότι όλοι έχουμε κοινή άποψη. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του σεβασμού στη Κρήτη, μία πιο funk και μία λίγο πιο dark σε παραγωγές του Affez.

Ποίες οι εντυπώσεις σας από το Rethpresent Festival?
To Rethpresent είναι ένα festival που σίγουρα δεν θα θέλαμε να χάνουμε κάθε καλοκαίρι. Έχουμε συμμετάσχει μέχρι στιγμής δύο φορές όπου και της δύο ήταν αξέχαστες. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά της διοργάνωσης για την εμπιστοσύνη τους και μακάρι να μπορούσε ο καθένας να παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το Ρέθυμνο είναι απίστευτο, το κλίμα ιδιαίτερα φιλόξενο και ο κόσμος αρκετά ζεστός.

Κλείνοντας έχετε κάτι να προσθέσετε?
Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ειναι στα σκαριά και ο προσωπικός δίσκος του Δήμιου. Επίσης, ετοιμάζονται κάποια επιπλέον κομμάτια με άλλες μπάντες, όπου δεν έχουμε καταλήξει ακόμα πως θα τα αξιοποιήσουμε. Ευχαριστούμε το 4elements για τις ερωτήσεις και τον χρόνο σας. Καλή δύναμη σε όλους... 


Συνέντευξη: allas